Questo sito utilizza cookies a fini statistici e per migliorare l'esperienza utente.

Chiudi
Falstaff01
Falstaff01

Awards

Falstaff Magazine names Cartizze Dry DOCG Bisol the "king" of Prosecco

July 3rd, 2018

Falstaff is a German magazine dedicated to the world of wine which is also popular and distributed in Austria and Switzerland. It has published a Prosecco ranking, crowning the absolute "king" as Cartizze Bisol with 94 points, followed closely by Private Cartizze with 93 points, Crede with 92, Relio with 91 and Jejo Brut with 90.

Bisol confirmed its position at the top of the list in both categories, thereby reiterating the absolute importance of the territory where the grapes are grown and cultivated.  

Each territory has a different terrain, and that of Cartizze is the maximum expression of Prosecco Superiore DOCG. Bisol cultivates 107 hectares of land here, all strictly by hand. The area gives rise to Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze Dry DOCG and Private Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze Dosaggio Zero DOCG Harvest 2014, respectively awarded with 94 and 93 points.

Falstaff describes Cartizze Bisol 2017 as the perfect Prosecco: bright yellow with silver reflections, a nose with a rich fruity and floral bouquet and a palate offering great structure and minerality. Falstaff instead considered Private Cartizze a Prosecco of absolute elegance and great persistence, where minerality is combined with hints of peach and bread crust.

Falstaff is a German magazine dedicated to the world of wine which is also popular and distributed in Austria and Switzerland. It has published a Prosecco ranking, crowning the absolute "king" as Cartizze Bisol with 94 points, followed closely by Private Cartizze with 93 points, Crede with 92, Relio with 91 and Jejo Brut with 90.

Bisol confirmed its position at the top of the list in both categories, thereby reiterating the absolute importance of the territory where the grapes are grown and cultivated.  

Each territory has a different terrain, and that of Cartizze is the maximum expression of Prosecco Superiore DOCG. Bisol cultivates 107 hectares of land here, all strictly by hand. The area gives rise to Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze Dry DOCG and Private Cartizze Valdobbiadene Superiore di Cartizze Dosaggio Zero DOCG Harvest 2014, respectively awarded with 94 and 93 points.

Falstaff describes Cartizze Bisol 2017 as the perfect Prosecco: bright yellow with silver reflections, a nose with a rich fruity and floral bouquet and a palate offering great structure and minerality. Falstaff instead considered Private Cartizze a Prosecco of absolute elegance and great persistence, where minerality is combined with hints of peach and bread crust.

Related articles

Post

Il Cartizze Bisol tra le migliori cinque etichette di Prosecco per il magazine The Drinks Business e Medaglia d’oro per the Wine Enthusiast

Il Cartizze Bisol si conferma una delle etichette più apprezzate della Cantina Bisol e del Prosecco DOCG in generale. Il Magazine The Drinks Business, ad esempio, lo ha recentemente citato in un articolo dedicato ai migliori cinque Prosecco Superiore tra le 10 e le 40 sterline, definendo il Cartizze la più raffinata espressione del Prosecco e raccontando l’esclusività del territorio di produzione e le sue caratteristiche uniche.

The Wine Enthusiast, invece, attraverso Kerin O’Keefe - la famosa redattrice e assaggiatrice dei vini italiani per la prestigiosa rivista americana - ha premiato il Cartizze 2017 con ben 90 punti, descrivendolo con “delicati sentori di banana, caprifoglio e frutti tropicali; un palato asciutto che ricorda la pesca bianca matura, l’ananas e un pizzico di crema alla vaniglia insieme a una mousse setosa”.

The Drinks Business ha ribadito come, nonostante la caratteristica del Cartizze sia una certa dolcezza, il Cartizze Dry Bisol abbia una buona acidità e senza quindi risultare stucchevole e al contrario, si dimostri incredibilmente fresco: “al naso note di miele, composta di mele e un tocco di buccia di limone, in bocca regala una sensazione di pienezza e di cremosità data da un fine e persistente perlage”. Il consiglio di The Drink Business è di gustarlo da solo o di accompagnarlo con formaggi, sorprendentemente anche con il “blue cheese”, spesso difficile da abbinare.